Unitas Rejser

Unitas Rejser går forrest med klimakompensation

Skoleelever og foreningsmedlemmer får nu fuld klimakompensation for deres rejser hos Unitas Rejser, der ejes af KFUM og KFUK.

Stine Kjær Bredtoft

I Unitas Rejser har man over en længere årrække haft fokus på klimakompenserende initiativer. Der har blandt andet været et samarbejde med Greenseat omkring forskellige klima-projekter, men det har været svært at følge med i projekterne, fortæller Klaus Boe Østergaard, afdelingschef ved Unitas Rejser. Derudover er rejsebureauet certificeret til et TravelLife partnerskab, som handler om at rejse på ansvarlig vis og med omtanke for blandt andet bæredygtighed. Men nu indgår rejseselskabet også i et større og særdeles meningsfuldt samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Herigennem tilbyder Unitas Rejser nu fuld klimakompensation til alle bureauets rejser, hvoraf kompensationen sker automatisk og uden omkostninger ved bus- og togrejser. 

Et fælles projekt og ejerskabsfølelse

Samarbejdet sker gennem træplantning i Uganda, hvor Unitas Rejser får deres egen klimaskov. Træerne har her en funktion i forhold til dyrkning af afgrøder, udvikling af medicin og andre fordele for de lokale. Projektet handler dog ikke kun om selve træplantningen men også om hjælp til selvhjælp i lokalområderne. Samlet set vil det sige, at projektet bliver mere håndgribeligt og nemmere at følge med i. Kunderne ved således præcis, hvad de bidrager til, når de rejser med rejsebureauet. Klaus Boe Østergaard fortæller om samarbejdet, 

“Det går i al sin enkelthed ud på, at man som kunde hos os har mere ejerskabsfølelse ved at kunne følge et konkret projekt.” 

“Nøgleordet er mening,” siger Klaus Boe Østergaard. Og netop det er bevæggrunden for selve samarbejdet. 

Han fortæller, at samarbejdet med Folkekirkens Nødhjælp er et initiativ, som er blevet efterspurgt af deres kunder, de forskellige skoler og foreninger, som rejser med dem. Desuden har mange af skolerne været med i dette projekt forinden, og det gav for Unitas Rejser derfor særligt god mening også at indgå i dette projekt. På den måde kunne det være noget, de alle var sammen om.  

Kulturmøde og ansvar

I rejsebureauet er man bevidst om den store CO2-udledning flybranchen bidrager til. Derfor mener Unitas Rejser også, at de har et ansvar for at være foregangsorganisation på klimakompenserende initiativer. 

Samtidig udtrykker Klaus Boe Østergaard en klar eksistensberettigelse for deres bureau i form af deres mission, som handler om at udvide de unges horisonter og være med til at vise verden som den er. Han fortæller, 

“Vi vil hellere gøre noget mere ud af at opfordre folk til at klimakompensere, fordi der jo er en belastning. Men i forhold til vores mission, er det jo kulturmødet, der er det væsentlige. 

Vi kan ikke bare boykotte alle fly og sige, at man ikke kan rejse til Afrika og hjælpe eller udvikle noget dernede længere. Det giver ikke det sammen ejerskab og mening, at de unge ikke kommer ud og ser verden, og det vil ikke gavne de lokale, hvis de mister deres indkomst.”  

Samarbejdet giver for Unitas Rejser således mening på flere parametre. Men først og fremmest giver samarbejdet anledning til fortsat at kunne tilvejebringe missionen om mødet mellem mennesker og kulturer.  

“Vi vil gerne understøtte skolerne i netop det med kulturmødet og på at gøre deres elever til verdensborgere”, siger Klaus Boe Østergaard. For som han også fortæller, er der nogle ting i verden, vi ikke kan læse os til, men som bør opleves for at få et bredere perspektiv på tilværelsen.