Malene Bentsen Laursen er 26 år og kan allerede sige, at hun med jævne mellemrum skal en tur til New York for at møde op i FN. Blandt andet skal hun med til FN’s generalforsamling. Hun er nemlig lige blevet valgt til dansk ungdomsdelegat til FN for området Demokrati og partnerskaber på et to-årigt mandat.
Hvad betyder det at være valgt til dansk ungdomsdelegat til FN?
Hvert år sender DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd) en håndfuld ungdomsdelegater afsted til FN. Delegaterne er repræsentanter fra danske børne- og ungdomsorganisationer, som skal give unge en stemme i internationale beslutningsprocesser.
For eksempel er Malene repræsentant fra KFUM og KFUK i Danmark.
Hjemme i Danmark skal ungdomsdelegaterne også bruge tid på at oplyse og involvere unge i væsentlige, globale dagsordener.
Opvækst i KFUM og KFUK: Afrika i teenklubben og demokratiske processer
Malene voksede op lidt uden for Struer og kom allerede som barn i den lokale KFUM og KFUK-forening i Asp. Siden, da hun blev teenager, var det her, hun hang ud med sine venner og hyggede sig. Det var her, lysten til at komme ud i verden og involvere sig i den, blev vakt.
Jeg kan huske, hvor inspirerende det var, når der kom besøgende i teenklubben og fortalte om børnehjem i Afrika. Jeg tænkte, at der ville jeg gerne arbejde.Malene Bentsen
Foruden mange nære venner og gode oplevelser tog Malene også noget andet værdifuldt med sig fra foreningen i Asp:
“I KFUM og KFUK tænker vi sjældent på, hvor meget vi egentlig lærer, når vi er en del af en forening og laver aktiviteter sammen.Vi taler i KFUM og KFUK ofte om selve aktiviteten, og det vi tager med os derfra, er det konkrete indhold af den aktivitet, men vi glemmer det bredere aftryk, som vi sætter på verden.
Blandt andet den demokratiforståelse det giver os medlemmer, der gør os til hele samfundsborgere. Det er så unikt, og er virkelig noget, der har rustet mig til mit arbejde i FN, “ fortæller Malene.
International i KFUM og KFUK
Da Malene voksede ud af teenklubben hjemme i Asp og flyttede til Aarhus for at studere først antropologi og siden statskundskab, begyndte hun at involvere sig i det internationale arbejde i KFUM og KFUK.
Her har hun blandt andet arbejdet med udvekslingsaftaler og partnerskaber og været change agent i et lederprogram.
“Jeg synes, at det internationale og udviklingsperspektivet er spændende, og så er jeg nok mere end de fleste enormt optaget af det politiske og af at ville påvirke de beslutninger, der bliver taget, “ fortæller Malene.
Derfor blev hun meget glad, da World YMCA's nomination committee henvendte sig til hende tilbage i 2018 og opfordrede hende til at stille op til YMCA’s hovedbestyrelse.
I YMCA's hovedbestyrelse
Efter nogle personlige overvejelser - som især gik på, om hun nu følte sig erfaren og dygtig nok - valgte hun at stille op.
Og det endte faktisk med, at hun blev valgt ind i YMCA’s hovedbestyrelse, World YMCA’s Executive Committee, for en 4-årig periode, og hun sidder her fortsat og har især fokus på at styrke unge-involvering i beslutningsprocessser.
Noget, der også ligger hende meget på sinde som dansk ungdomsdelegat til FN.
"Jeg vil være med til at sikre, at unge-involvering faktisk også betyder, at unge inddrages i beslutningsprocesser, og ikke bare at unge bliver givet et par minutters taletid, også kan man foresætte ufortrødent uden at unge egentlig har indflydelse." siger Malene.
Større mod til at stå frem - og vejen til FN
Bestyrelsesposten i YMCA har helt sikkert rustet Malene til at blive dansk ungdomsdelegat til FN, mener hun selv. Alligevel tøvede hun med at melde sig på banen, da DUF i 2019 havde et opslag ude, hvor de søgte efter kandidater til ungdomsdelegater.
Hun tøvede også, da hun nogle år tidligere så opslaget, fordi hun følte, at hun var for ung til at melde sig - og at der ville blive grinet af hende, hvis hun nævnte det for nogen, at hun faktisk havde lyst til at gøre det.
Men her i 2019 ringede formanden for det internationale udvalg i KFUM og KFUK (Globale Fællesskaber) Lea Vad til Malene og opfordrede hende direkte til at melde sig som kandidat til at blive dansk ungdomsdelegat i FN. Og så gjorde hun det.
Processen har lært Malene noget om, at man ikke behøver at skjule, hvis der er noget, man gerne vil:
“Jeg har med tiden lært, at det bare gælder om at sige det højt, når der er noget, man gerne vil. Også selvom man ikke er helt sikker på, om det er noget, man kan finde ud af.
For i KFUM og KFUK er der ikke nogen, der griner af én. Tværtimod, “ fortæller Malene, der har fået stærk opbakning fra KFUM og KFUKs hovedbestyrelse og resten af organisationen.
Unge skal høres - og involveres!
I FN fortsætter hun arbejdet med at insistere på, at unge bliver involveret i beslutningsprocessser, og ikke kun i såkaldte unge-issues, men i det hele. Især klimaspørgsmålet, bør unge blive involveret i, mener Malene:
“Der bliver snakket om, at unge skal levere The Green Deal. Men de skal ikke bare levere den. De skal involveres i at udvikle den, for det er dem, der skal leve med konsekvenserne af klimaforandringerne - og med alle de beslutninger, der bliver taget nu, “ fortæller Malene.
På DUF's hjemmeside kan du læse mere om Malene og de andre danske ungdomsdelegater