Samværspolitik
KFUM og KFUK's samværspolitik består af samværsregler og beskrivelser af god samværskultur.
KFUM og KFUK's samværspolitik består af samværsregler og beskrivelser af god samværskultur.
KFUM og KFUK følger lovgivningen vedrørende regler for samvær med børn og unge, herunder "Skolelærerparagrafen" og underretningspligten. Vi har derudover vedtaget en samværspolitik, der består af samværsregler og beskrivelser af god samværskultur. Du finder begge dele nedenfor.
Alle vores frivillige tilbydes kurser i blandt andet pædagogik og lederskab.
På intranettet kan du som frivillig læse, hvordan du skal forholde dig til KFUM og KFUK's samværspolitik. Du kan også læse mere i Tryghed og trivsel i foreningen.
Børn og unge behandles respektfuldt. Det betyder, at frivillige udviser særlig omtanke ved brug af billeder og/eller optagelser af børn og unge. Derfor tager vi ikke billeder eller optager video, der kan virke stødende og krænkende for personerne på billedet.
Når du deltager i et arrangement hos KFUM og KFUK kan KFUM og KFUK bruge billederne til intern og ekstern PR fremadrettet. Gør fotografen opmærksom på, at du ikke skal fotograferes, hvis du ikke ønsker det.
Billeder taget af KFUM og KFUK's fotografer bliver samlet på vores billedarkiv. Ønsker du, at et billede herfra fjernes, skal du kontakte foto@kfum-kfuk.dk
Sociale medier
KFUM og KFUK følger de almindelige aldersgrænser for brug af eks. Instagram, Facebook, Snapchat etc.
Til arrangementer kan du opleve, at KFUM og KFUK deler billeder og video, som ikke ligger i vores billedarkiv fx på Instagram Story.
KFUM og KFUK kræver en ren børneattest for alle frivillige, der har længerevarende kontakt med børn og unge under 18 år.
Børneattester gælder i tre år.
Grooming er, når en person starter en proces for at opbygge en relation og tillid til en yngre person med henblik på grænseoverskridende adfærd eller seksuelt overgreb.
Krænkeren vinder personens tillid over enten en kort eller længere periode.
Det starter oftest med et venskabeligt og fortroligt forhold til den yngre person, der senere ender med at overskride sine egne grænser.
I straffelovens § 231 står:
"For grooming straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år den, som systematisk eller ved manipulation og under udnyttelse af en på alder og erfaring beroende overlegenhed opbygger en relation til en person under 18 år med forsæt til at udsætte den pågældende for en seksualforbrydelse."
Den seksuelle lavalder
Den seksuelle lavalder er 15 år i Danmark, men i foreningsregi er det strafbart, at frivillige indleder et intimt forhold med unge under 18 år. Det fremgår af straffelovens §223 og §225:
"Den, som har samleje med en person under 18 år, der er den skyldiges stedbarn eller plejebarn eller er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse, straffes med fængsel indtil 4 år."
Krænkelser af enten fysisk eller psykisk karakter er vi forpligtet til at handle på, og vi underretter forældrene og/eller andre relevante parter afhængig af krænkelsens karakter.
Foregår der nedværdigende behandling i KFUM og KFUK, kan man ydermere forvente, at den, der bliver opmærksom, orienterer bestyrelsen i foreningen, hovedbestyrelsen eller landsorganisationen.
Alkohol
Arrangementer i KFUM og KFUK i Danmark, hvor målgruppen er personer under 18 år, er alkoholfrie.
Til arrangementer, hvor målgruppen er personer over 18 år, kan der nogle gange købes alkohol.
Tobak og nikotin
Arrangementer i KFUM og KFUK, hvor målgruppen er børn og unge, foregår rygning og indtagelse af nikotinholdige produkter uden for arrangementets matrikel.
Personer under 18 år ryger og indtager ikke nikotinholdige produkter i KFUM og KFUK regi.
Euforiserende stoffer
Euforiserende stoffer tolereres ikke i KFUM og KFUK.
KFUM og KFUK er omfattet af underretningspligten i servicelovens § 154:
"Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen."
Begrundet mistanke underrettes til de sociale myndigheder, og oplevede overgreb meldes til politiet af den, der har fået kendskab til et sådant forhold.
I KFUM og KFUK ønsker vi at skabe en god samværskultur.
KFUM og KFUK samles på tværs af generationer til aktiviteter og refleksion. Vi skaber blandt andet det trygge fællesskab igennem sjov og hygge, og der er plads til både knus, et klap på skulderen eller en trøstende omfavnelse, hvis der er behov for det.
Alle i KFUM og KFUK forsøger at skabe rum, hvor børn og unge tør sige fra, hvis grænser overskrides.
Det gør vi ved at skabe plads til forskellige holdninger og livssyn, og taler respektfuldt til og om hinanden.
KFUM og KFUK opfatter mobning, som tegn på et uhensigtsmæssigt miljø.
Alle børn og unge skal være med i fællesskabet.
Opstår mobning handler de voksne respektfuldt over for alle implicerede parter og hjælper det uhensigtsmæssige miljø i en bedre retning. Forældre bliver orienteret og inddraget som et led i at løse mobningen.
Vi er opmærksomme på, hvordan børn unge interagerer på sociale medier, og går i dialog med dem, hvis der opstår behov for hjælp med at rammesætte online samvær.
Ved at være to frivillige eller flere, sikrer vi de mest trygge rammer for såvel frivillige som børn og unge.
I KFUM og KFUK tilstræbes det, at mindst to frivillige er til stede. Det betyder, at der er flere frivillige, når der afholdes aktiviteter, arrangementer og kommunikeres med børn og unge på sociale medier. Det gør vi for at nedbringe risikoen for grooming.
Er du frivillige, så kan du på KFUM og KFUK's Intranet læse, hvordan du skal forholde dig til samværsreglerne, og finde redskaber til at arbejde med samværspolitikken.