Men hvad, hvis denne forårsfortælling ikke skulle indeholde den håbefulde forventning om noget spirende og nyt i vente. Det ville være et kæmpe tab. Derfor mener jeg, at vi i fællesskab bør sikre os, at denne fortælling bliver ved at indeholde et stort håb. Håbet om alt det gode, vi har i vente, hvis vi bærer os rigtigt ad og tager ansvar for den.
Vi er gensidigt forbundne
Vi oplever i vores samfund, at tingene hele tiden skal gå hurtigere og hurtigere, og samtidig skal vi leve op til flere forventninger stillet af os selv og vores omgivelser. Med den kultur og afkobling, vi oplever i vores samfund, er der brug for et fællesskab; et åndehul - en pause med nærvær. Det finder jeg i KFUM og KFUK. Her er der mennesker, som lytter og er tilstedeværende, og som vælger dette til, fordi det er betydnings- og meningsfuldt.
Vi repræsenterer et stærkt fællesskab med særlige privilegier og et stærkt moralsk kompas. De værdier siger os, at vi skal tro. Vi skal tro på i dag, i morgen, os selv og hinanden, nemlig fællesskabet. Et fællesskab, der indgyder håb om, at vi sammen kan gøre hinanden bedre, stærkere og sundere i sameksistens med vores livsgrundlad, nemlig naturen.
Vi skal genopdage vores forbundethed med hinanden og vores omgivelser, og at vi, uden hinanden, vil opleve meningsløshed og øget mistrivsel.
I de seneste måneder har jeg været rundt i landet på besøg i forskellige foreninger og fællesskaber i KFUM og KFUK, heriblandt Syd- og Trekanten's Unge Voksne koncept, ‘Connect’, hvor vi besøgte et naturgenopretningsprojekt. I mødet med alle disse børn og unge var min oplevelse, at der er en resonans. Vi vil alle værne om den natur og verden vi har, men ved at dyrke håbet kommer vi længst. I mine besøg sagde en til mig: “Verden er ikke kun krig og kaos, den er også vilde heste og sommerfugle på blomstrende enge”. Og det er netop det vi gerne vil vise børn og unge - der er håb!
Vi skal hjælpe hinanden med at skabe den gode og håbsgivende fortælling om, hvordan vi drømmer om at se vores fælles fremtid i verden og i KFUM og KFUK. Vi bliver nødt til at beskæftige os med fortællingen for at forstå, hvordan den virker. Vi skal altså begynde at tale mere om naturen, og hvordan vi passer ind og passer på.
Vi har en vigtig rolle som børne- ungedomsorganisation
I en organisation skabt for børn og unge, må vi derfor tage ansvar og være aktuelle for børn og unges ønsker, deres trivsel, men også deres bekymringer om fremtiden.
Jeg vil gerne kunne give de oplevelser, fællesskaber og foreninger jeg har været en del af videre til alle de børn og unge i dag og i fremtiden, der søger fællesskaber og foreninger, der tager deres fremtid og bekymringer alvorligt. De skal vide, at de har udsigt til en tryg og fredelig verden, hvori de kan skabe det liv, de ønsker sig.
Jeg mener, at vi i KFUM og KFUK har ressourcerne og kræfterne til at kunne styrke børn og unges selvværd og handlekraft i deres dagligdag, men også deres demokratiske selvtillid. Derudover tilbyder vi mange aktiviteter, der skubber, udfordrer og motiverer børn og unge personligt men samtidig giver perspektiv til at se det større billede. Og som forening og organisation, er det den styrke og det værditilbud, vi skal bruge til at skabe det samfund, den fremtid og det gode liv, vi ønsker for vores børn og unge.
Mere om Klima i KFUM og KFUK
Find en masse inspiration, handlingsorienterede aktiviteter med børn og unge og teologiske perspektiver til hvorfor KFUM og KFUK også har en rolle, når vi taler om klima og bæredygtighed.
Skriv til..
Hvis du er nysgerrig på mere eller har gode ideer til, hvordan KFUM og KFUK er aktuelle for børn og unge i en klimadagsorden, kan du skrive til Ida Kildsgaard Larsen.
Hun er lige nu ansat som forandringsagent med fokus på den grønne bølge og fortsætter i Kristendomsudvalgets arbejdsgruppe 'Grøn Kirke', når hun er færdig som forandringsagent.
Mail til Ida: ikl@kfum-kfuk.dk
Mail til arbejdsgruppen 'Grøn Kirke': groent@kfum-kfuk.dk