Billede af: Johanne Aarestrup

Kristendom

KFUM og KFUK er godkendt som grøn kirkelig organisation

KFUM og KFUK har netop gjort sig fortjent til titlen som grøn kirkelig organisation, der tager del i det økumeniske netværk ‘Grøn Kirke’. Det er sket ved et intensivt arbejde fra den frivillige arbejdsgruppe, Grønt Netværk, der blev nedsat af Kristendomsudvalget og Hovedbestyrelsen i 2023, da man besluttede sig for, at organisationen skulle pådrage sig et større ansvar i forbindelse med klima- og bæredygtighedsspørgsmål. 

Morten Stensig Sørensen

Siden marts 2022 har Kristendomsudvalget (KU) arbejdet målrettet på at få KFUM og KFUK godkendt af Grøn Kirke-initiativet og for alvor tage fat på den bæredygtige dagsorden.

Helt konkret skal man kunne sætte flueben ved 25 tiltag ud af 48, og mindst to inden for nogle overordnede kategorier (se faktaboks). KFUM og KFUK levede op til 31 af de 48 punkter. 

Et nyt initiativ og et nyt netværk

Anne Sofie Hedegaard, der er medlem af KU, fortæller om processen: 

Vi gik i dialog med hovedbestyrelsen og fik et klart mandat til at få KFUM og KFUK med i det grønne kirkelige fællesskab. Det er helt selvfølgeligt, at vi som kirkelg organisation skal bidrage til at tage vare på Jorden som vores fælles hjem - men også som børne- og ungdomsorganisation skal vi tage denne dagsorden dybt alvorligt, og gøre hvad vi kan, hvis vi fortsat vil være relevante i deres liv.

KU stiftede derfor Grønt Netværk, der nu er i fuld gang med at sætte bæredygtighed og det grønne i fokus internt i KFUM og KFUK. Anne Sofie Hedegaard uddyber:

Vi er sat i verden for børn og unge, og derfor er det bydende nødvendigt, at vi forpligter os på det grønne arbejde. Vi må og skal tage børn og unges velbegrundede bekymringer om klimaet alvorligt og forvalte den jord, vi giver videre til dem, med dyb omhu og respekt.

Samtidigt er det helt naturligt for os at gøre, fordi vi også forstår jorden som Guds, og derfor skal passe på den. Kirken bør gå forrest i den grønne omstilling. På den måde er det en selvfølgelighed at Grønt Netværk organisatorisk er nedsat af Kristendomsudvalget.

Kirken - og herunder KFUM og KFUK - bør efter min mening skabe rum til refleksion og besindelse på det ansvar, vi har over for skaberværket og over alt det smukke, vi er en del af.

Som grøn kirkelig organisation er KFUM og KFUK nu en del af et netværk af kirker, organisationer og skoler, der, med kirkeligt grundlag, arbejder med bæredygtighed og at fremme en grøn dagsorden.

Det er den første vigtige milepæl for os at nå. Nu er vi for alvor i gang og det føles godt. Nu venter der flere nye mål…bl.a. at gøre KFUM og KFUK’s festivaler mere bæredygtige, men også at skabe aktiviteter, som kan gribes lokalt i foreningerne. Endelig - og det ligger os meget på sinde - vil vi også gerne fremme den åndelige sammenhæng mellem kristendommen og naturen som Guds gave til os

, fortæller Morten Stensig Sørensen, tidl. Kristendomskonsulent i KFUM og KFUK og frivillig i Grønt Netværk i organisationen.   

 

 

Om Grøn Kirke

  • Grøn Kirke-initiativets formål er med et kirkeligt og teologisk udgangspunkt at inspirere og motivere individer, menigheder, kirker, kirkegårde samt kirkelige organisationer og skoler til at tage et medansvar for de klima- og miljøudfordringer verden står overfor. 
  • Grøn Kirke blev stiftet for snart 15 år siden og ledes af en økumenisk arbejdsgruppe under Danske Kirkers Råd. Siden da er det blevet en hel bevægelse, hvor flere og flere tager det grønne ansvar på sig.
  • Læs mere om Grøn Kirke på www.gronkirke.dk

Hvad skal der til?

For at blive godkendt som grøn organisation skal man arbejde bredt ud i organisationen, dvs både med 

  • Værdier og liturgisk fokus
  • Kommunikation og organisatorisk forankring
  • Indkøb
  • Energiforbrug
  • Transport
  • Affaldshåndtering
  •  Egne tiltag

Relatererde artikler

Se alle artikler